Google nadal Cię śledzi, nawet jeśli wyłączysz Historię lokalizacji, oto jak to ograniczyć

Chociaż wstrzymanie śledzenia „Historii lokalizacji” na koncie Google może prowadzić do podejrzenia, że ​​uniemożliwiasz Google zbieranie danych o lokalizacji z sygnaturą czasową dla Twoich urządzeń, w rzeczywistości tak nie jest.
Nowy raport autorstwa Powiązana prasa ujawnia, że ​​nawet gdy śledzenie historii lokalizacji jest wyłączone, Google nadal śledzi Cię, aby dostarczać odpowiednie aktualizacje pogody, wyszukiwania online i sugestie Map Google. WedługPogranicze, wyłączając „Historię lokalizacji”, odstraszasz tylko Google od dodawania Twoich lokalizacji do funkcji Oś czasu, która zapewnia wizualną reprezentację Twoich codziennych tras.
Google z góry poinformował o sposobie korzystania z systemu, chociaż sformułowanie przy wyłączaniu „Historii lokalizacji” na stronie Kontroli aktywności może być nieco mylące. Przedstawiciel Google powiedział Pogranicze że,„Historia lokalizacji to usługa Google, która jest całkowicie dobrowolna, a użytkownicy mogą ją edytować, usuwać lub wyłączać w dowolnym momencie [...] upewniamy się, że użytkownicy Historii lokalizacji wiedzą, że po wyłączeniu usługi nadal korzystamy z lokalizacji, aby poprawić działanie Google, gdy robią takie rzeczy, jak przeprowadzają wyszukiwanie w Google lub używają Google do wyznaczania tras dojazdu”.Ale nawet jeśli wyłączenie „Historii lokalizacji” nie powstrzyma Google przed śledzeniem Cię, istnieje na to sposób i obejmuje również wyłączenie śledzenia „Aktywności w internecie i aplikacjach”. Możesz to zrobić ze swojego Centrum kontroli konta Google . Może to skutkować mniej spersonalizowanymi doświadczeniami w aplikacjach takich jak Mapy Google i Asystent, ale to, co zostało utracone w wygodzie, może być tego warte dla tych z Was, którzy martwią się o prywatność.
Oprócz niejednoznacznego sformułowania, użytkowników może dodatkowo zdezorientować fakt, że Historia lokalizacji jest domyślnie wyłączona, a śledzenie aktywności w internecie i aplikacjach jest domyślnie włączone. Oznacza to, że bez sprawdzania ' Moja aktywność ”, możesz nigdy nie wiedzieć, jakie aplikacje, usługi i witryny nadal przechowują dane o Twojej lokalizacji.
Na szczęście możesz nie tylko wyłączyć śledzenie „Aktywności w internecie i aplikacjach”, ale także usunąć już zapisane dane o lokalizacji dla swojego konta. Możesz to zrobić, ręcznie usuwając każdy wpis w ' Moja aktywność ' lub usunięcie całej historii.
Możliwość wyłączenia wszystkich tych funkcji śledzenia lokalizacji jest dobra, ale zdecydowana większość użytkowników Androida nigdy nie będzie wiedziała, jak całkowicie zrezygnować z usługi. To nie pierwszy raz, gdy Google jest oskarżany o śledzenie Twojej lokalizacji w niejednoznaczny sposób. W listopadzie ubiegłego roku pojawiło się wiele raportów sugerujących, że telefony z Androidem mogą nadal śledzić lokalizację swoich użytkowników, nawet po wyłączeniu usług lokalizacyjnych i wyjęciu karty SIM. Dokonano tego poprzez zbieranie informacji z wież komórkowych. Google powiedział, że ta funkcja zostanie wyłączona w grudniu 2017 roku.
Mówiąc o tym, nawet jeśli wyłączysz wszystkie funkcje śledzenia, jak opisano w tym artykule, Twój operator nadal będzie miał informacje o Twoim miejscu pobytu, ponieważ każdy telefon podłączony do sieci komórkowej prześle swoją ogólną lokalizację do odpowiedniego operatora.